ירקות ופירות הם חלק נכבד ועיקרי בתזונה שלנו, אבל יכול להיות שאנחנו מטפלים בהם לא נכון, לפני האכילה, ליתר דיוק, כשאנחנו מקלפים אותם. חלק מהקליפות נתפסות כלא אכילות כמו בננה, אבטיח, מלון, תפוח אדמה, חציל, מנגו, רימון, אבוקדו, לעומת זאת, יש אסכולות תזונתיות רבות שמאמינות באכילת הפרי או הירק בשלמותו, ואכן יש בקליפות לא מעט יתרונות בריאותיים.
הפער נובע לרוב מכך שלא הורגלנו לאכילת הקליפות משום שיש קליפות קשות שטעמן מריר. מקור המרירות הוא בחומרים אנטי בקטריאליים או טנינים (נוגדי חמצון) שגורמים לתחושת העקצוץ והחיספוס, המכונה עפיצות. כמו כן, ייתכן שקליפות מסוימות לא יתעכלו טוב אצל חלק מהאנשים, דבר העלול להוביל לכאבי בטן.
3 צפייה בגלריה
מלפפון קליפה קילוף
מלפפון קליפה קילוף
תאכלו את המלפפון עם הקליפה
(צילום: shutterstock)

מהם היתרונות שבקליפות?

תורמות לבריאות מערכת העיכול: קליפות של פירות וירקות מכילות כמות רבה של סיבים תזונתיים, אשר מסייעים לעיכול, מסייעים בשמירה על תחושת שובע ומפחיתים את הסיכון למחלות במערכת העיכול.
מסייעות במניעת סרטן ומחלות: הקליפות עשירות בנוגדי חמצון, אשר מסייעים להילחם ברדיקלים חופשיים בגוף ומפחיתים את הסיכון למחלות כרוניות כמו סרטן ומחלות לב.
תורמות לבריאות הכללית: הקליפות מכילות ויטמינים ומינרלים, כמו ויטמין C, ויטמין A, ברזל, חומצה פולית.
לוקחות חלק חשוב במניעת ההזדקנות של תאי הגוף: הקליפות עשירות יותר מהליבה בנוגדי חמצון שעוזרים לגוף להילחם ברדיקלים חופשיים ובכך להאט את תהליכי ההזדקנות של התאים.
"בקרב אוכלוסיות רגישות במיוחד, שעברו התערבות כירורגית במערכת העיכול או אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, כדאי להיוועץ עם איש מקצוע לגבי שילוב של קליפות, כי לבעלי מעי רגיש או פגיע הדבר יכול להוביל לחסימות מעיים"
הנה כמה עובדות שיסייעו באימוץ ההרגל החדש (חשוב לזכור, גם כשאין סיבה לקלף את הפרי או הירק, חשוב לשטוף היטב לפני האכילה):

מלפפון

קליפת המלפפון מכילה כמות גבוהה של סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. אם אתם מתקשים באכילת קליפת המלפפון, ניתן לקלף בצורת "מעבר חצייה" ולהשאיר לפחות חלק מהקליפה.

קישוא

קליפת הקישוא מכילה ויטמין C, אשלגן ונוגדי חמצון. בישול של הקישוא מוריד מעט את המרירות של הקליפה.

בצל יבש ובצל סגול

קליפת הבצל מכילה פלבנואיד (נוגד חמצון), וקוורצטין המסייע במניעת מחלות לב, בעיות עור, סוגי סרטן שונים. אפשר להשתמש בקליפה בבישול מרקים.

גזר

קליפת הגזר מכילה ויטמינים חשובים, במיוחד ויטמין A (בצורת בטא-קרוטן) התורם לראייה טובה, בריאות העור ותפקוד מערכת החיסון.
3 צפייה בגלריה
גזר קליפה קילוף
גזר קליפה קילוף
קליפת הגזר מכילה ויטמין A שתורם לשמירה על הראייה
(צילום: shutterstock)

חציל

קליפת החציל מכילה אנתוציאנינים, שהם פיגמנטים שמעניקים לחציל את צבעו הסגול. הם ידועים כנוגדי חמצון רבי עוצמה שעשויים להפחית דלקת ולשפר את בריאות הלב.

תפוח עץ

קליפת התפוח מכילה חומרים פעילים נוספים כמו פקטין, שיכול לסייע בהפחתת רמות כולסטרול בדם. בנוסף לאשלגן, ויטמיני C ו-B ונוגדי חמצון.

אבטיח

החלק הלבן של האבטיח מכיל כמת כפולה של חומצה אמינית ציטרולין העוזרת לשפר ולהגביר את זרימת הדם, לשפר את בריאות הלב, לעומת החלק האדום. בתור התחלה, נסו לאכול יותר מהחלק הלבן, עד לקליפה הירוקה.
3 צפייה בגלריה
בננה קילוף
בננה קילוף
עשירה בוויטמינים וסיבים תזונתיים. קליפת הבננה
(צילום: shutterstock)

בננה

קליפת הבננה עשירה בסיבים תזונתיים, בלוטאין המסייע לראייה, ויטמין A וויטמינים מקבוצת B. אם נרתעים, אפשר לגרד את החלק הפנימי של הקליפה ולהוסיף לשייקים, דייסות או עוגות.

קיווי

קליפתו לא נעימה, אך היא מכילה חומרים אנטי בקטריאליים שיכולים לסייע נגד זיהומים. אפשר לגרד היטב את השערות הקשות וליהנות מהקליפה עצמה.
דקלה דודדקלה דודצילום: יח"צ מכבי

פירות הדר

ציפת פירות ההדר, השכבה הלבנה שבקליפת פירות ההדר מכילה הספרידין ביופלבנואיד, הידוע היום כנוגד דלקת חזק. ככלל, מומלץ לאכול פירות הדר בשלמותם ולא כמיץ, כדי לא לפספס את הציפה הלבנה והסיבים התזונתיים. את הקליפה הצבעונית ניתן לגרד לסלטים, דייסות, שייקים ועוגות.

עוד משהו שכדאי לדעת על קליפות

אפשר להשתמש בקליפות הפירות כתבלינים, כחומר ממתיק לתה או לעוגות ומאפים או לשמור את הקליפות כמצע לקומפוסט.
בקרב אוכלוסיות רגישות במיוחד, שעברו התערבות כירורגית במערכת העיכול או אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, כדאי להיוועץ עם איש מקצוע לגבי שילוב של קליפות, כי לבעלי מעי רגיש או פגיע הדבר יכול להוביל לחסימות מעיים.
אם הוספתם לתפריט קליפות קשות, יש להקפיד על שתיית מים מרובה למניעת עצירות. מומלץ להרחיק נטילת תרופות מאכילת סיבים מוגברת כדי לא לפגוע בספיגת התרופה.
הכותבת היא דיאטנית בריאטריה במכבי שירותי בריאות